top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıMert Aydın

İngilizce Yazma Becerenizi Nasıl Geliştirirsiniz?

Çok fazla İngilizce kelime bilsen bile, iyi cümleler kurmak ve iyi yazmak gerçekten zor olabilir. Ancak bu stratejileri pratiğe döktüğünüzde kendinizi geliştirebilecek ve kendinize güvenerek İngilizce yazabileceksiniz.


#1 – FARKLI YAZMA TÜRLERİNİ ANLAYIN

İş için bir rapor yazmak, kısa bir hikaye yazmaktan çok farklıdır veya akademik bir makale yazmak, arkadaşlara sıradan e-postalar yazmaktan farklıdır.

Farklı yazı türleri için farklı ifadeler, farklı kelimeler ve farklı kalıplar kullanırız.

Bu nedenle, özellikle ne tür bir yazıya ihtiyacınız olduğunu veya yapmak istediğinizi bilmek önemlidir, böylece o yazı türünü geliştirmenize yardımcı olacak şeyleri öğrenebilirsiniz.


#2 – OKUMAK İÇİN DAHA FAZLA ZAMAN AYIRIN

Ne tür bir yazıya odaklanmak istediğinizi bildiğinizde, bir sonraki adım bol bol okuma yapmaktır, özellikle de yazmak istediğiniz türdeki yazı örneklerini.

Diyelim ki işte e-postaları yazma yeteneğinizi geliştirmek istiyorsunuz, iş e-postalarının örnekleri için internette arama yapın ve iş arkadaşlarınızdan aldığınız e-postalardaki kelimelere ve ifadelere dikkat edin.

Veya akademik makaleler yazmanız gerekiyorsa, çok sayıda makale okuyun. Hikâye yazmak istiyorsanız İngilizce kısa hikâyeler ve kitaplar okuyun.

Daha fazlasını okuduğunuzda, doğal olarak yazma stilini ve bu tür metinlerde kullanılan kelime ve ifade türlerini öğreneceksiniz ve ardından bunları kendi yazınızda kullanabileceksiniz.


#3 – YAZMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE FİKİRLERİNİZİ DÜZENLEYİN

Yazmaya başlamadan önce, çok yardımcı olacak bir şey fikirlerinizi organize etmek ve onları mantıklı bir sıraya koymaktır. Yazı düzenli ise, okuyucusuyla çok daha net bir şekilde iletişim kurar. Ancak fikirler düzensiz olduğunda, diğer insanlar yazdıklarınızın ne söylemeye çalıştığını anlamakta güçlük çekebilir.

Bu yüzden iletmek istediğiniz ana fikirlerin basit bir listesini yapın. Ardından, herhangi bir şeyin eksik olup olmadığını veya herhangi bir şeyin bozuk olup olmadığını görebilirsiniz. Her ana noktanın altına bazı ek bilgiler ekleyerek listenizi genişletebilirsiniz.

Buraya tam cümleler yazmanıza gerek yok, sadece kısa kelimeler veya deyimler. Amaç, ANA FİKİRLERİ ve DESTEKLEYİCİ BİLGİLERİ düzenlemek ve daha sonra metni yazmaya başladığınızda bunları cümlelere genişletebilirsiniz.

Fikirlerinizi bir liste veya taslak halinde düzenlemek, metninizin daha net olmasına yardımcı olacak ve ayrıca bir sonraki cümlede tam olarak ne hakkında yazacağınızı bileceğiniz için yazma sürecinize yardımcı olacaktır.


#4 – “BÜYÜK” SÖZCÜKLERE/CÜMLELERE DEĞİL, AÇIKLIK ÜZERİNE ODAKLANIN

Bazen İngilizce öğrenenler, büyük kelimelerin veya uzun cümlelerin yazılarını daha gelişmiş göstereceğini düşünme hatasına düşerler, ancak sonuç olarak kelimeleri yanlış kullanırlar ve kafa karıştırıcı cümleler yazarlar.

Yazmanın AÇIK olması önemlidir, bu nedenle her zaman kavramı en doğrudan ve doğru şekilde iletecek kelimeleri kullanmalısınız.

Cümlelere gelince, uzun veya kısa olabilirler, ancak hatırlamanız gereken iyi bir kural, cümle başına 1-2 fikirdir. 3, 4, 5 veya daha fazla fikri bir cümleye koymaya çalışıyorsanız, cümle çok uzun ve kafa karıştırıcı olacaktır.


#5 – FİKİRLER ARASINDA BAĞLANTILAR KURMAK İÇİN BAĞLAÇLARI VE GEÇİŞ KELİMELERİNİ ÖĞRENİN

Ana fikirlerinizi düzenlemeyle ilgili ipucunu takip ettiyseniz, fikirleriniz mantıklı bir sırada olacaktır. Ancak bu fikirler arasındaki bağlantıları göstermek için bağlantı sözcüklerini öğrenmek de önemlidir.

Örnek olarak…

§ ‘therefore’ mantıklı bir sonuç ortaya koymak

§ ‘however’ bir karşıtlık veya karşıt nokta eklemek için

§ ‘moreoever’ veya ‘in addition’ ek bilgi sağlamak için

§ ‘in summary’ ana fikrinizin hızlı bir incelemesini sunmak için

Bu sayede yazınızı okuyan biri, fikirlerinizin akışını ve sırasını kolayca takip edebilecek ve metninizi anlayabilecektir.


#7 – YAZIM VE DİL BİLGİSİ HATALARINIZI KONTROL EDİN

Yazım ve dil bilginizin doğru olup olmadığını hızlı bir şekilde kontrol etmek için Microsoft Word'deki yerleşik araçları veya Grammarly.com gibi ücretsiz bir online aracı kullanabilirsiniz – bu strateji, büyük hataları bulmak ve düzeltmek için harikadır.

Bu hataları kontrol edip düzelttiğinizde aynı zamanda İngilizcenizi de geliştirmiş olursunuz ve gelecekte benzer hatalar yapmayacaksınız.


#8 – ANADİLİ İNGİLİZCE OLAN VEYA İNGİLİZCESİ ÇOK İYİ OLAN BİRİSİNE YAZILARINIZI KONTROL ETTİRİN

Otomatik dilbilgisi denetleyicileri iyi bir başlangıçtır, ancak bir kişiden çok daha iyi geri bildirim alırsınız.

Ana dili İngilizce olan veya İngilizcesi çok iyi olan birisi yalnızca hataları bulup düzeltmekle kalmaz, aynı zamanda yazınızın genel netliği ve düzeni, fikirlerin akışı ve herhangi bir kelime veya ifadenin daha güçlü veya daha doğal hale getirilip getirilemeyeceği konusunda da size geri bildirimde bulunur.

Bu tür bir değerlendirme ve geri bildirim, yazınızı geliştirmek için gerçekten yararlı ve değerlidir.




303 görüntüleme0 yorum
bottom of page