top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıMert Aydın

Nasıl İngilizce öğrenilir? Neden İngilizce öğrenemiyoruz? İngilizce kursunda İngilizce öğrenilir mi?



Yabancı dil öğrenmeyi sırasıyla 3 ana başlığa ayırabiliriz.

1) Dinleme ve okuma aktiviteleri yaparak dile maruz kalmak.

2) Dili oluşturan ögeleri sistematik bir şekilde öğrenmek. (Yani gramer kurallarını, kelimelerin anlamlarını/telaffuzlarını ve cümle vurgularını öğrenmek)

3) Konuşma ve yazma aktiviteleri ile dili kullanarak pratik yapmak.



Günlük hayatta yabancılarla iletişim halinde olmak, kitaplardan veya internetten faydalanmak size bu konularda yardımcı olabilir. Ancak, dil geliştirmek için gerekli olan bu ögeleri günlük hayatta / tek başınıza verimli bir şekilde yapmanız çok kolay değildir. Çünkü: - Eğer başlangıç veya orta seviyelerdeyseniz profesyonel bir yardım almadan ilerlemeniz zor olabilir. Örneğin gramer kurallarını veya kelime telaffuzlarını yanlış öğrenmeniz, ileride düzeltilmesi güç kalıplaşmış hatalara yol açabilir. - İleri bir seviyede olsanız bile, yukarıda belirtilen 3 ana başlığı dengeli bir şekilde uygulamanız zor olabilir. Örneğin; internette bol bol dinleme ve okuma aktiviteleri bulabilirken, konuşma aktiviteleri yapmak için bir partner bulamayabilirsiniz. - Pratik partnerleri bulsanız bile seviye sorunu yaşayabilirsiniz. Sizden çok daha kötü İngilizce konuşuyorsa yerinizde saymanıza, çok daha iyi konuşuyorsa hata yapma kaygınızın artmasına neden olabilir. - Sizin için gerekli olan materyallere karar vermek veya onlara ulaşmak zor olabilir. - Dil öğrenirken hata yapmak çok doğaldır. Çoğu hata profesyonel öğretmenler tarafından görmezden gelinirken, gelişiminizin devam etmesi için bazı hatalara müdahale edilmesi gerekir. Hataların tespiti ve hangi hataların düzeltilmesi gerektiğinin kararı bir profesyonele bırakılmalıdır.

- Sürekli aynı tarz İngilizce’ye maruz kalmanız bazı dil yapılarını aşırı kullanırken, bazı yapıları da (yeterince maruz kalmadığınız için) kullanmaktan kaçınmanıza neden olabilir. - Her seviyedeki öğrencinin farklı ihtiyaçları vardır ve çalışma programlarının buna göre detaylı bir şekilde ayarlanmış olması gerekir. - Gelişiminizi takip eden bir sistem olmazsa, yerinde saydığınızın farkında olmadığınız için boşa kürek çekebilir veya ilerlemenizin farkında olmadğınız için motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz. Seviyenize ve aldığınız eğitimlere özel hazırlanmış ölçme-değerlendirme elementlerine ihtiyacınız olacaktır. - İlerlemenizi test etmenizin tek yolu tabi ki okullarda/kurslarda yapılan sınavlar değildir. Sokakta bir yabancıyla konuşmak bile bir çeşit testtir ve gelişiminizi takip etmek açısından kıymetlidir. Ancak bu testin ölçme-değerlendirmesi sizin tarafınızdan değil objektif bir uzman tarafından yapılması gerekir. - Sizinle aynı amaç doğrultusunda ilerleyen sınıf arkadaşlarıyla bir arada olmak motivasyonunuzu önemli ölçüde arttırabilir. - Kendi belirlediğiniz çalışma saatlerini çeşitli bahanelere sığındığınız veya bazen sadece üşendiğiniz için esnetilebilirsiniz. Öte yandan, resmi bir programı düzenli bir şekilde takip ederseniz, uzun vadede daha çok zaman ayırmış olursunuz - Eğitimine güvendiğiniz bir kursta/okulda dil eğitimi almak, sürece pozitif ve yüksek motivasyonla başlamanızı sağlayabilir.

Özetle, dil öğrenme sürecinde kişisel çabaların çok önemli olduğunun farkındayız. Hatta bazen sadece kişisel çalışmalarla yabancı bir dili mükemmel bir şekilde öğrenen örneklerin de olduğunu biliyoruz. Ama bu örnekler çok küçük bir azınlığı oluşturuyor. Çünkü yukarıda belirtilen maddelerden biri veya birkaçı dil öğrenme/edinme sürecinden vazgeçmenize neden olabiliyor.

Eğer kendinizi dil öğrenme/edinme sürecinde yalnız ve çaresiz hissediyorsanız mutlaka güvenebileceğiniz bir kurumdan destek alın. Bel

irli bir zaman ve maddiyat ayıracağınız bu süreçte kurumunuzu seçmeye karar vermeden önce özenli bir araştırma yapın.

Aydın Lisan olarak biz,

1) En başta detaylı bir seviye belirleme testi yaparak bu sürece nereden başlamanız gerektiğine karar verip, sizinle aynı seviyede olan öğrencilerin olduğu bir sınıfa yerleştiriyoruz.

2) Derslerde; dile sürekli maruz kalmanızı, dilin sistemini öğrenmek adına çalışmalar yapmanızı ve bol bol pratik yaptırarak dili yeterince kullanmanızı sağlıyoruz.

3) Gelişiminizi düzenli olarak takip ederek ihtiyaçlarınızı görmenizi ve motivasyonunuzu yüksek tutmanızı sağlıyoruz.

4) İngilizce seviyesi sizinle aynı olan öğrencilerden oluşan sınıflarımızda, ders içinde iletişime dayalı birçok aktivite yaparak, hatalarınıza odaklanmadan, kendinizi rahat hissedebileceğiniz bir ortamda pratik imkânını sunuyoruz.

5) Öğretmeninin sürekli ders anlatıp öğrencinin pasif kaldığı değil, öğrencinin merkezde olduğu bir ders metodu uyguluyoruz.

6) Dil öğrenmek herkes için mümkündür ama herkes aynı hızda öğrenemez. Bunu bilerek, dönem sonunda kuru başarıyla geçemeyen öğrencilerimize ücretsiz kur tekrarı verip, bir üst kura gerçekten hazır olduklarında geçmelerini sağlıyoruz.



www.aydinlisan.net

161 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page